B2B (Business to business) türkçesi işletmeden işletmeye manasına gelen bir pazarlama ve ticaret modelidir. B2B ticaret modeli genellikle imalatçılar veya toptancılar ile diğer kurumsal firmalar arasında gerçekleşmektedir. B2B ticaret modelinde tüketiciler denklemde bulunmamaktadır. Kurumsal firmalar, satın alımlarını ve satışlarını belirli stratejiler doğrultusunda gerçekleştirmektedir. Zira sürdürlebilir gelişim yalnız doğru stratejiler ile sağlanabilir. Günümüzde teknolojinin gelimesiyle beraber pek çok kurumsal işletme tedarik, teklif, onay ve sipariş gibi iş süreçlerini hızlandırılmak amacıyla B2B Pazarlama Stratejileri ve B2B yazılımlarına yönelmektedir. Bu yazılımlar sayesinde bayi ağına sahip olan firmalar ürünlerini, güncel stok ve fiyat bilgilerini sadece onaylı web sitesi üyelerinin erişimine açarak süreçlerini daha hızlı hale getirip iş yükünü azaltmakta ve böylece verimliliklerini artırabilmektedirler. Ancak unutulmamalıdır ki bu yazılımlar kaliteli B2B Pazarlama Stratejileri doğrulutusunda kullanıldığında verimli hale gelmekted
B2B ticaret gerçekleştirebilmek için öncelikle şirketlerin size güven duyması gerekmektedir. Bu bağlamda da web sitenizin arama motorlarında görünür olması çok önemlidir. Arama Motorlarında firmanızın sıralamalarını yükseltmek içinse SEO çalışmalarına önem vermeniz gerekmektedir.
Günümüzde kurumsal işletmelerin Sosyal Medyada platformlarında varlığı bir gerekliliktir. Ancak her sosyal medya platformunu aynı kefeye koymamak gerekir. Çünkü her sosyal medya platformunun kullanım amacı ve kullanıcı kitlesi farklıdır. Örneğin Instagram ve Facebook daha ziyade kişisel kullanım ve B2C pazarlama teknikleri için daha kullanışlıdır. Ancak LinkedIn, YouTube ve Twitter gibi sosyal medya mecraları kurumsal işletmeler için çok daha kullanışlı ve çok daha önemlidir. Şu anda 30 milyondan fazla şirket ve 15 milyon aktif iş ilanı barındıran, işverenlerin %90’ından fazlası düzenli olarak kullandığı LinkedIn en önemli B2B Sosyal Medya mecrasıdır.
B2B ticaret modelinde en önemli unsur işletmelerin karşılıklı olarak birbirine güven duymasıdır. Kaliteli ve özgün içeriğe sahip yazılı, görsel veya videolu içerikleri ile desteklenen web siteleri, bloglar, sosyal medya paylaşımları ve reklamlar sayesinde karşınızdaki firmaya faaliyet gösterdiğiniz sektörde uzmanlığınızı ispat edebilirsiniz. Sektörünüzdeki uzmanlığınız ispat ederek muhatap olduğunuz firmaların size güven duymasını sağlarsınız.
Sanayi pazarlarında genellikle teknik bilgi önemlidir. Önceden de belirttiğimiz gibi, satın alma departmanları fiyatı değil, fiyat performans oranını önemsemektedir. Bu bağlamda B2B pazarlama yaparken işin teknik boyutuna hakim olan teknik personellerden destek alınmalıdır. Bu nedenle her bir teknik uzmanınız aynı zamanda bir pazarlama uzmanınızdır.
Endüstriyel pazarlarda kurumsal işletmelerle bağlantı kurmanın en etkili yöntemlerinden birisi de teknik eğitimlerdir. Yıllık veya aylık bazda düzenleyeceğiniz teknik eğitimler son derece verimli promosyon teknikleridir. Bu etkinlikler ile hem firmanızın popüleritesini artırabilir hem de uzun vadede sadık müşteriler kazanabilirsiniz.
Pazarlama stratejileri şartlara göre esneyebilmelidir. Sektördeki farklı segmentlerin istek ve gereksinimleri farklı olduğu için siz de B2B pazarlama stratejilerinizi her segment için özelliştirmelisiniz. Segmentasyon yaparak hedef kitlenize daha kolay hitap edersiniz böylece daha verimli ve etkin anlaşamalar sağlayabilirsini
B2B pazarlama stratejisini belirlemek yapılacak web sitesi ve yazılım uygulamalarının niteliğinin belirlenmesi açısından önemlidir. Hedef pazarınızın analiz edilmesi, mevcut kaynaklarınızın durumunun incelenmesi, kurumsal yazılım entegrasyonunun gerekli olabileceği göz önünde bulundurularak bir planlama yapılması gereklidir.
Daha fazla bilgi için aşağıdaki hizmetlerimizi inceleyebilirsiniz :
Firmanız için B2B Pazarlama Stratejisi hizmeti almak istiyorsanız, bizimle iletişim formumuz üzerinden temasa geçebilir, sunduğumuz özel çözümleri öğrenebilirsiniz
Özel yazılım seçenekleri sektörünüze ve ihtiyaçlarınıza bağlı olacaktır.
Sorunlu noktalarınızı ve hedeflerinizi belirleyerek başlayın.
Daha sonra bütçenize uygun ve ihtiyacınız olan özellikleri sunan seçenekleri araştırın.
Hazır uygulamalar herkesin ortak ihtiyaçlarına cevap verirken, size uygun çözümler sunabilecek yazılımlar geliştirilebilir.
Entegrasyonlar veri dağınıklığını ortadan kaldırır, veri doğruluğunu artırır, sistemler arasında kesintisiz bilgi akışı sağlar ve iş operasyonlarınızın daha kapsamlı bir görünümünü sağlar.
Popüler entegrasyonlar arasında CRM’nizi pazarlama otomasyonuna, ERP’yi muhasebe yazılımına ve proje yönetimini iletişim araçlarına bağlamanız yer alır. Sipariş sistemlerinde muhasebe programlarıyla entegrasyon çok önemlidir. En yaygın kullanımda olan Logo, Mikro, Nebim ve diğer programlar sayılabilir.
Değişiklikleri ekibinize iletmek ve yeterli eğitim sağlamak da önemlidi
ve hepsi önemli unsurlardır.
ve yapay zeka (AI) bugünlerde B2B alanında ilgi görüyor
Bu konuları anlattığımız videomuz çok yakında YouTube kanalımızda yayınlanacak. Takipte kalın.
Tüm soru ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.