E-Ticaret Danışmanlığı

E-Ticaret Danışmanlığı

E-ticaret nedir ve nasıl yapılır sorularının cevaplarını birçok kişi kendi ticari perspektifinden yola çıkarak farklı farklı verebilir. Çok yönlü bir konu olan e-ticaretin kendi içinde web sitesinin kurulumu, ürün tedariği, entegrasyon çözümleri, lojistik çözümleri, online reklamcılık, ödeme çözümleri gibi farklı uzmanlık alanlarına ihtiyaç duyar. E-ticaret fikirlerinin zamanında ve doğru biçimde hayata geçirilmesi e-ticaret danışmanlarının katkılarıyla daha sağlıklı gerçekleşecektir.

E-ticaret Danışmanlığı Konuları: 

  • E-ticaret Nasıl Yapılır?

    Başarılı bir e-ticaret girişimi yapabilmek için takip etmeniz gerek belli başlı adımlar vardır. E-ticarete başlarken ilk olarak sunmak istediğiniz hizmet veya ürünleri belirlemeniz gerekmektedir. Ardından ilgili sektör hakkında pazar araştırmaları yaparak sunacağınız hizmet veya ürün hakkından detaylı bir bilgi birikimine sahip olmanız gerekmektedir. İkinci adım olarak e-ticareti normal ticaretten ayıran dijital dünyaya adım atmanız gerekmekte. Bunun için ise uzmanlar tarafından hazırlanan güçlü altyapıya sahip bir e-ticaret web sitenizin olmalıdır. Web siteniz de kurulduktan sonra fatura kesebilmenizi ve vergi mükellefi olmanızı sağlayacak bir şirket açmanız gerekmektedir. Tüm bu aşamalardan sonra ise gerekli online reklamcılık ve sosyal medya reklam hizmetlerine ihtiyacınız vardır. Bu aşamaları gerçekleştirerek siz de e-ticarete başlayabilirsiniz.

  • Türkiyede E-ticaret

    Dünya'da olduğu gibi Türkiye’de de e-ticaret hacmi sürekli büyümektedir. İlerleyen yıllarda bu hacmin daha da büyüyeceği düşünülmektedir. Zira Türkiye'de teknolojik gelişmelere kolayca adapte olabilen bir tüketci profili mevcut. E-ticaretin ülkemizde hızla gelişmesindeki temel dinamik mobil internet kullanımı ve mobil uygulamalar olarak görülmektedir. Türkiye’de e-ticaret, özellikle perakende, teknoloji ve turizm sektörlerinin büyümesine katkı sağlamaktadır.

    türkiye'de eticaret rakamları

    Türkiye’de E-Ticaret ve E-İhracat Rakamları

    • 2018 yılında 59,9 milyar TL’ye ulaşan e-ticaret hacmi, bir önceki yıla göre %42 büyüme kaydetti.
    • Son 5 yılda ilk 10 alışveriş sitesinin pazar payı %40’tan %53 seviyelerine yükseldi.
    • 2014-2018 yılları arasında e-ticaret sektörünün yıllık ortalama büyüme hızı %33 oldu.
    • 2018 yılında tatil ve seyahat sektörlerinde e-ticaret satışları bir önceki yıla göre %54 oranında büyüyerek, 22,9 milyar TL oldu.
    • Türkiye’de faaliyet gösteren 3,1 milyon işletmenin %55’i yani 1,7 milyon işletme; Facebook, Instagram, Whatsapp ve Facebook Messenger kullanmaktadır.
    • Türkiye’den 1 Ocak – 31 Aralık 2018 tarihleri arasında en çok e-ihracat yapılan ilk 10 ülke sırasıyla şunlardır; ABD, Almanya, Suudi Arabistan, Fransa, Birleşik Krallık, İtalya, Hollanda, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri ve İspanya.
    • E-ihracat ürün gruplarında ilk sırayı alan kategoriler sırasıyla şunlardır; giyim, aksesuar, mücevher, ayakkabı, halı, bitkisel ürünler, yedek parça, vs.
  • E-ticaret Türleri

    • Business to Business (B2B)

      Türkçesi işletmeden işletmeye olan B2B e-ticaret modeli en popüler e-ticaret modellerinden biridir. B2B e-ticaret modelinde üretici-toptancı veya toptancı-perakendeci arasında gerçekleşen bir ticaret söz konusudur. B2B modelinde tüketiciler denklemde bulunmamaktadır.

    • Business to Consumer (B2C)

      Türkçesi işletmeden tüketiciye olan B2C e-ticaret modeli en popüler e-ticaret modelidir. B2C e-ticaret modelinde üretici veya toptancı ile tüketici arasında gerçekleşen bir ticaret söz konusudur. Amazon, AliExpress, Trendyol ve Hepsiburada gibi siteler en iyi B2C örnekleridir.

    • Consumer to Business (C2B)

      Türkçesi tüketiciden işletmeye olan C2B e-ticaret modeli B2C modelinin tam tersidir. C2B e-ticaret modelinde üretici veya toptancı yerine tüketici işletmeye hizmet veya ürün sunar. Bir fotoğrafçının bir işletmenin fotoğraf çekimlerini gerçekleştirmesi bir C2B örneğidir.

    • Consumer to Consumer (C2C)

      Türkçesi tüketiciden tüketiciye olan C2C e-ticaret modeli her geçen gün yaygınlaşmakta olan bir e-ticaret modelidir. C2C e-ticaret modelinde tüketiciler kendi ürün veya hizmetlerini başka tüketicilere sunar. Sahibinden.com ve Letgo en iyi C2C platform örnekleridir.

    • Business to Employee (B2E)

      Türkçesi işletmeden çalışana olan B2E e-ticaret modeli diğer modellere göre daha kapalı bir sistemi ifade etmektedir. Şirket içi bir alışveriş ağı olan B2E e-ticaret modelinde şirketler çalışanlarına özel kampanyalar sunmaktadır.

    • Business to Government(B2G)

      Türkçesi işletmeden devlete olan e-ticaret modeli genel manada devletlerin çevrimiçi ihale açması ve bu ihalelerin çevrimiçi olarak işletmeler tarafından takip edilmesini ifade etmektedir. İşletmelerin hizmetlerini sunmadan önceki işlemleri çevrimiçi gerçekleştirmeleri nedeniyle bu sistem de bir e-ticaret modeli olarak değerlendirilmektedir.

  • E-ticaret Kargo ve Lojistik Yönetimi

    E-ticareti cazip kılan en önemli unsurlardan birisi tüketicilerin evlerinden çıkmadan istedikleri ürünleri evlerine getirtebilmeleri. E-ticaret ile siparişi verilen ürünlerin tüketiciye ulaşmasını sağlamak için ise kargo ve lojistik sistemlerine ihtiyaç duymaktayız. Bunun için Kargo Entegrasyon yazılımları kullanılmakta. Kargo Entegrasyon yazılımları sayesinde siparişin kargo şirketine bildirilmesi, barkodlama işleminin yapılması, e-posta veya SMS ile müşterinin bilgilendirilmesi, siparişin kargo numarası, çıkış ve varış bilgilerinin e-ticaret web sitesinden görüntülenmesi gibi hayati işlemler otomatik olarak yapılabilmektedir.

  • E-ticaret Ödeme Yöntemleri

    Tüketicilerin e-ticaret esnasında en çok kullandığı ödeme tönetemi kredi kartıdır. E-ticaret yapılan web sitelerinde SSL kullanımının zorunluluğu sayesinde tüketiciler güvenle online alışverişlerini kredi kartlarıyla yapmaktadır. Buna ek olarak tüketicinin bankası tarafından ödemeyi tamamlamadan önce kod göndermesiyle çalışan 3D Secure sistemi de tüketicilerin e-ticaret işlemlerini güvenle yapmasını sağlamaktadır.Her ne kadar kredi kartına göre çok daha seyrek kullanılsa da EFT/Havale yöntemi de e-ticaret web sitelerinde kullanılabilmektedir. 

  • Pazaryeri Entegrasyon Çözümleri

    E-ticaret web sitenizi hepsiburada, n11, gittigidiyor ve trendyol gibi pazaryerleri ile entegre çalışır hale getirebilirsiniz. Özel e-ticaret entegrasyon yazılımları sayesinde 3. taraf servis sağlayıcının sitesine girmeye gerek kalmadan pazaryerlerini kendi web siteniz üzerinden yönetebilirsiniz.

  • Güvenli E-ticaret ve Bilişim Hukuku

    Hukuk her zaman toplumsal olayları arkadan takip eder. E-ticaretin ülkemizde ve dünyada hızla yaygınlaşmasıyla insanların bu platformda mağdur edilmemesi için e-ticaret bağlamında birtakım yeni hukuki düzenlemeler yapıldı.Bu düzenlemelerin temel hedefi kullanıcılar ve işletmeleri kötü niyetli kullanıcılara karşı korumak olduğunu unutmamak gerekir. Hukuki düzenlemeler gereğince işletmelerin kullanıcıların verilerinin gizliliğini korumaları zorunludur. Buna ek olarak SSL Sertifikası kullanımı zorunlu hale geldi.Ayrıca işletmelerin müşterilerin izni olmadan e-posta ve SMS yoluyla müşterilerine tanıtım amaçlı paylaşım bulunması yasaklandı. İlaveten tüketici, 14 gün içerisinde ürün ve hizmetin satın alınmasından sebepsiz olarak cezai bedel ödemeksizin cayabilir.

 
 
E-ticaret Çözümleri

Bu hizmetlerimiz hakkında fiyat tekilfi almak için iletişim formu üzerinden bize ulaşmanız ya da bir e-posta göndermeniz yeterlidir.

İletişime Geç

Tüm soru ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

web tasarım iletişim
Birlikte harika işler yapmaya ne dersiniz?
Merhaba diyerek başlayabilirsiniz.
Bizimle İletişime Geçin